VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wisselende maar goede resultaten. Zo karakteriseerde BAM-topman Van Wingerden de internationale tak op de aandeelhoudersvergadering. Nog geen drie maanden later is Van Wingerden weg en bouwt BAM deze activiteiten af. Het heeft allemaal veel weg van paniekvoetbal. Gezien de onderliggende verslechtering van de kaspositie, moeten de resultaten snel verbeteren.

BAM liet donderdag weten dat het over de eerste jaarhelft een verlies voor belastingen verwacht van 130 tot 150 miljoen euro. Dat komt deels door de coronacrisis, maar ook door een eenmalige last van 40 miljoen euro voor een schikking met de gemeente Keulen.

Deze heeft betrekking op het instorten van het stadsarchief bij de bouw van een metrotunnel in 2009. BAM betaalt als lid van een consortium 200 miljoen euro waarvan een groot deel wordt gedekt door verzekeringen.

BAM International al langer probleemgeval
Van het halfjaarverlies komt verder 60 miljoen euro op het conto van BAM International, de tak die projecten doet buiten Europa. Het relatief kleine onderdeel is al langere tijd een probleemgeval.

Vorig jaar leed BAM International op 124 miljoen euro omzet ruim 21 miljoen euro verlies. In 2018 resteerde een winst van ruim 6 miljoen euro op 153 miljoen euro omzet.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in april kwam al ter sprake of het niet beter zou zijn als BAM deze tak zou opdoeken. Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei toen vertrouwen te hebben in het toekomstperspectief van het onderdeel dat zich zou richten op projecten bij de kust zoals aanlegsteigers voor schepen.

Van Wingerden is kort hierna echter vertrokken. Zijn taken worden waargenomen door financieel topman Frans den Houter. Onder hem is drie maanden later de conclusie dat de prestaties niet zijn verbeterd en dat het beter is BAM International af te bouwen.

Groei kaspositie dankzij krediet en steun
BAM wees erop dat het eind juni 1,2 miljard euro in kas had, zo’n 250 miljoen euro meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. Dat de kaspositie groeide was echter wel het gevolg van tijdelijke steunmaatregelen van de overheid en maatregelen om cash in het bedrijf te houden.

Zo hoeft BAM nu geen BTW af te dragen en zal het betaaltermijnen hebben verlengd. Dit zijn echter tijdelijke maatregelen.

Hier komt bij dat een groot stuk van de kaspositie bestaat uit opgenomen bankkrediet. Als voorzorgsmaatregel besloot BAM in maart op het hoogtepunt van de coronacrisis de maximaal beschikbare 400 miljoen euro op te nemen.

Als het trekken op de kredietfaciliteit en de andere tijdelijke maatregelen buiten beschouwing worden gelaten, rijst het beeld dat de kaspositie in een halfjaar flink is verslechterd. Eind 2019 had BAM namelijk nog 854 miljoen euro in kas.

BAM liet weten dat de tweede jaarhelft beter zal worden dan de eerste jaarhelft. Dat zal wel moeten gezien het tempo waarin de kaspositie het afgelopen halfjaar is verslechterd. Beleggers zijn er intussen niet gerust op. Het aandeel verloor donderdag meer dan 10 procent, terwijl de beurzen wereldwijd opveerden dankzij meevallende Amerikaanse banencijfers.

BAM heeft een serieus probleem met zijn verdienmodel, was de reactie van Errol Keyner van de VEB vanmorgen op vragen van de pers. Risicomijdende beleggers kunnen dezer dagen misschien maar beter ook op 1,5 meter bij dit aandeel vandaan blijven.




Gerelateerde artikelen